Gmina Chełmża
Menu
Odnośniki
- Kontakt z Urzędem Gminy Chełmża
- Profil w serwisie Facebook
-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka
-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Odnośniki
- Biuletyn Informacji Publicznej UG Chełmża
Menu
Menu
Aktualności
Kalendarium
Nawigacja
Treść
CHCĄ ZDROWO ŻYĆ
Ekokuchnia to nie tylko świeżość,ale też jakość używanych produktów, tak aby posiłki spełniały wymogi zdrowego i pełnowartościowego odżywiania. Tego właśnie dowiodły warsztaty zorganizowane w ramach projektu "EKOKUCHNIA – Zdrowie na talerzu" z udziałem trzech grup mieszkańców. Tym razem miejscem warsztatów i degustacji były świetlice wiejskie w Zelgnie, Witkowie i Świętosławiu. Uczestnicy warsztatów testowali przepisy pod okiem instruktora kulinarnego, w których bazą przygotowania potraw były warzywa i owoce, bo zaproponowane uczestnikom potrawy to właśnie sałatki oraz surówki z warzyw i owoców. Chociaż propozycje zup też się pojawiły. W proponowanej przez nas ekokuchni pokazywaliśmy jak przygotowywać potrawy wolne od substancji konserwujących, wzmacniaczy smaków i zapachów. Ten rodzaj kuchni ma za zadanie zmianę nawyków żywieniowych, przyzwyczajenie do naturalnych smaków – mówi pomysłodawczyni projektu Stanisława Stasieczek.
Jednak, aby nauka nie poszła w las, każdy z uczestników wyposażony został w specjalny poradnik z przepisami i zaleceniami. O właściwościach i wartościach odżywczych warzyw i owoców można byłoby mówić wiele. Ich odpowiedni dobór i systematyczne spożywanie może pomóc w zapobieganiu wielu chorób jak miedzy innymi zawał, udar czy nawet nowotwory. Warto wprowadzić je zatem do swoich posiłków, nie martwiąc się o ich kaloryczność, ponieważ nie dostarczają wielu kalorii. Zaleca się dodawanie ich do każdego posiłku. I tutaj na przykład pomysł na sałatkę z kaszy jaglanej z cukinią, rukolą, pomidorami, kiszonymi ogórkami i szczypiorkiem czy też seler z jabłkiem i żurawiną. W warsztatach zastosowanie znalazły naturalne przyprawy i zioła, takie jak miedzy innymi cebula, czosnek,kminek,kolendra czy też koper - dodaje Stanisława Stasieczek.
W takich oto zestawieniach warzywa wraz z owocami powinny zaspakajać ponad połowę dziennego zapotrzebowania.Istotne są kolory warzyw, gdyż świadczą o zawartości naturalnych barwników (karotenoidy, chlorofil czy antocyjanozydy). Warzywa to źródło witamin (minerały: sód, potas, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor, jod).Warzywa to też mnóstwo dobrego smaku.
Wspomniany projekt odnotował łącznie 80 uczestników. Podsumowała go konferencja w Witkowie, której przewodnim tematem były zdrowe odżywianie, ruch i rekreacja. Koordynatorem projektu była Stanisława Stasieczek, od wielu lat prekursorka w gminie tego rodzaju inicjatyw prozdrowotnych. W pozyskaniu środków na sfinansowanie projektu z budżetu Powiatu Toruńskiego pomogła Ochotnicza Straż Pożarna w Zelgnie, jako wnioskodawca o środki. Inicjatywę organizacyjnie i finansowo wsparł również samorząd Gminy Chełmża.A poniżej propozycja wybranych przepisów,które sprawdziły się i zasmakowały uczestnikom projektu.
Sałatka z kaszy jaglanej
SKŁADNIKI: 1 torebka kaszy jaglanej,1 cukinia, około 400g, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu,garść rukoli i szczypiorku, duży pomidor i 3 małe ogórki kiszone.
PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, cukinie obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną wcześniej cukinię, podsmażamy na patelni z odrobiną oleju dodając sól i pieprz. Ostudzoną kaszę wymieszać z cukinią. Ogórki i pomidory pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Rukolę opłukać w zimnej wodzie. Wszystkie te składniki wymieszać z kaszą i cukinią. Doprawić pieprzem i solą.
Seler z jabłkiem i żurawiną
SKŁADNIKI: 1 duży seler, 1 jabłko winne, 2 łyżki suszonej żurawiny,sok z 1/2 cytryny,sól,2 łyżki śmietany zakwaszanej.
PRZYGOTOWANIE: Seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, posolić i wymieszać. Jabłko dobrze umyć, również zetrzeć na tarce, wymieszać z selerem. Dodać namoczoną w wodzie i odsączoną żurawinę i śmietanę. Wymieszać.
Pikantna zupa kokosowa z kurczakiem
SKŁADNIKI:1 cebula, 2 ząbki czosnku,1 czerwona i 1 zielona papryczka chilli,odrobina trawy cytrynowej,1 kawałek świeżego imbiru - ok 1cm.,2 łyżeczki czerwonej pasty curry,1 łyżka oleju arachidowego/ orzechowego,pół łyżeczki startej skórki limonki,pół litra bulionu z kurczaka,300 ml mleka kokosowego,250ml Śmietany,sok z limonki,600 g piersi z kurczaka,125 g pieczarek,puszka krojonych pomidorów,3 cebulki,świeża kolendra.
PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obrać, chilli oczyścić z pestek, następnie drobno posiekać. Trawę cytrynową i imbir, także drobno posiekać. Wszystkie warzywa razem z pastą curry podsmażyć w oleju arachidowym/orzechowym. Dodać startą limonkę wlać bulion z kurczaka i gotować 15 minut na małym ogniu. Dodać mleko kokosowe, śmietanę i ponownie gotować przez 5 minut. Całość doprawić do smaku sokiem z limonki. Pierś z kurczaka pokroić w paski, pieczarki oczyścić i także pokroić. Dodać wraz z pomidorami do zupy. Gotować przez 10 minut. Zupę podawać z posiekaną kolendrą.
Życzę smacznego!
K.Orłowska
Menu w stopce
Kontakt
Dane teleadresowe
ul. Wodna 2
87-140 Chełmża
Tel. 566756077, 566756076
Email info@gminachelmza.pl
Adres skrytki ePUAP /1k6o1ww2df/SkrytkaESP
Konto bankowe: 11 1020 5011 0000 9402 0016 3543
Godziny urzędowania
Godziny urzędowania:
poniedziałek od 7.00 - do 15.00
wtorek od 7.00 - do 16.00
środa od 7.00 - do 15.00
czwartek od 7.00 - do 15.00
piątek od 7.00 - do 14.00
Kasa zamykana jest jedną godzinę wcześniej.