Gmina Chełmża
Menu
Odnośniki
- Kontakt z Urzędem Gminy Chełmża
- Profil w serwisie Facebook
-
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka
-
Ułatwienia dostępu
Ułatwienia dostępu Odnośniki
- Biuletyn Informacji Publicznej UG Chełmża
Menu
Menu
Aktualności
Nawigacja
Treść
BOCIANI RAJ – WYTRAWNY I SŁODKI
Turniej Kół Gospodyń Wiejskich „Bociani Raj” - ta kulturalna impreza odbyła się w Gminie Chełmża w Zelgnie. Jej główny cel to kultywowanie tradycji i dziedzictwa kulturowego poprzez promocję kuchni staropolskiej.
Oficjalnego otwarcia turnieju dokonali przedstawiciele Powiatu Toruńskiego w osobach Członek Zarządu Łukasz Kowalski i Przewodniczący Rady Powiatu Toruńskiego Paweł Polikowski wspólnie z Wójtem Gminy Chełmża Jackiem Czarneckim i z pomysłodawczynią oraz liderką projektu Stanisławą Stasieczek.
W turniejowych zmaganiach udział wzięło sześć Kół z Gminy Chełmża: KGW Kobiety Aktywne OD-NOVA z Bielczyn, KGW Brąchnówko, KGW Drzonówko, KGW Głuchowo, KGW Zajączkowo i KGW Zelgno. W regulaminie tym razem dominowały zadania głównie kulinarne jak : chleb na zakwasie, potrawa z kaszy lub mąki lub łącznie (mąka i kasze), potrawa z drobiu i drożdżówka tradycyjna. Z kolei ostatnią z konkurencji turniejowych była wystawa pn. „Pokaż swoją miejscowość, sołectwo”. Z wystaw można było czytać historię i atrakcje wsi, pasje mieszkańców. W odpowiedzi na zadania regulaminowe na stoiskach gospodyń pojawiły się różnorodne dania, przekąski, chleby i ciasta. Po jednej z potraw każdego z Kół zaprezentowane zostało w specjalnym folderze promocyjnym „Zelgno dawniej i dziś”. Z potraw konkursowych prezentowano między innymi: KGW Brąchnówko - pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką, gęś z Brąchnówka, KGW Zelgno - pierogi z kaszą i grzybami i kaczka z jabłkami, KGW Kobiety Aktywne Od-Nova z Bielczyn - gołąbki jarskie, kurczak na słodko na warzywnej salsie, KGW Drzonówko - pierogi z serem i kaszą i drzewo z Drzonówka- rolada drobiowa, KGW Zajączkowo – kaszak i ptysie z kurczakiem, KGW Głuchowo - gryczane zawijańce i „flaczki” z żołądków drobiowych. Smak wytrawnych potraw można było przełamać smakiem domowych drożdżówek i chlebem na zakwasie. Różnorodność potraw i wypieków, ich smak i oryginalność, wysoka estetyka przygotowania i podania oraz związek z regionem i kuchnią lokalną, spowodowały, że Komisja Konkursowa zdecydowała się jednakowo nagrodzić wszystkie uczestniczki tegorocznego turnieju. Każde z Kół otrzymało w nagrodę bony upominkowe o wartości 500 zł i okolicznościowy dyplom.
Kuchnia staropolska jest fascynującym przykładem łączenia tego, co narodowe i lokalne, z wpływami zewnętrznymi. Widzimy w niej powiązanie dbałości o jakość produktów – ze smakiem potraw, szacunku do natury – z produktami nowoczesnego rolnictwa.
Jest ona efektem historii, w której jedzenie i smak zawsze odgrywały wielką rolę.
W ramach Turnieju podsumowana została także tegoroczna akcja „Gminne gotowanie n@ ekranie”, w ramach której nagranych zostało czternaście odcinków. Realizatorem akcji było Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża we współpracy z TV PO Sąsiedzku.
A wszystko, co działo się podczas imprezy, zostało doprawione muzyczną przystawką podaną publiczności na scenie: koncert gminnego zespołu POLSKIE KWIATY, występ Orkiestry Dętej Gminy Zławieś Wielka i koncert zespołu PIKUS BAND.
Było barwnie, kolorowo, smacznie, tanecznie i muzycznie.
Impreza współfinansowana była przez Powiat Toruński w ramach Budżetu Obywatelskiego Powiatu Toruńskiego i przez Gminę Chełmża.
Partnerami projektu byli: GMINA CHEŁMŻA, Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża, Biblioteka Samorządowa w Zelgnie, Sołtys i Rada Sołecka Zelgna, Szkoła Podstawowa w Zelgnie, OSP w Zelgnie.
K.Orłowska
Menu w stopce
Kontakt
Dane teleadresowe
ul. Wodna 2
87-140 Chełmża
Tel. 566756077, 566756076
Email info@gminachelmza.pl
Adres skrytki ePUAP /1k6o1ww2df/SkrytkaESP
Konto bankowe: 11 1020 5011 0000 9402 0016 3543
Godziny urzędowania
Godziny urzędowania:
poniedziałek od 7.00 - do 15.00
wtorek od 7.00 - do 16.00
środa od 7.00 - do 15.00
czwartek od 7.00 - do 15.00
piątek od 7.00 - do 14.00
Kasa zamykana jest jedną godzinę wcześniej.